21 dies… Buscant feina! (Part 3) El currículum Vitae!

En el post d’avui donarem uns consells pràctics i actualitzats (del 2013 i no pas del 1985) de com buscar feina.

I per fi arrivem al tema estrella: EL CURRICULUM!!!

Ja fa un temps vaig dir que aquest punt és estratègicament  imprescindible per trobar feina. He estat buscant informació i dir-vos que no hi ha un criteri unificat per a l’elaboració de Currículums Vitae; si que podem trobar certa igualtat en els camps obligatòris i de com redactar correctament aquests camps.  Més o menys podem trobar a gaire bé tot s els curriculums aquests camps i en aquest ordre:

 • Dades Personals: Nom, cognoms, direcció, DNI, nacionalitat, telèfon i correu electrònic, fotografia, etc.
 • Formació: formacio reglada (estudis i titulacions oficials) i no reglada (cursos, seminàris, pràctiques, etc.)
 • Altres dades d’interés: Idiomes, carnet de conduïr, disponibilitat, etc.
 • Experiència Laboral: vida laboral, voluntariat, pràctiques, etc.

Això no és tot. Si seguim la recerca i posem en comú tot allò que està consesuat també podem extreure que un curriculum ha de ser:

 • Dues pàgines com a màxim.
 • Sense faltes d’ortografia.
 • El contingut ha de ser sincer.
 • Informació actualitzada.

Uns altres aspectes que es destaquen són la tipologia, depenent de l’organització de la informació i de la experiència laboral. En aquest apartat es donen algunes recomanacions:

 • Curriculum cronològic: Resalta el temps dedicat a cada feina desenvolupada. S’aconsella per a curriculums on es busqui destacar la ocupabilitat del treballador; és a dir, que poques vegades ha estat sense feina.
 • Funcional o temàtic: Es resalta les funcions desenvolupades als diferents filons d’ocupació. Es vol destacar feines on hi ha un alt nivell de responsabilitat, personal a càrrec, etc.
 • Mixte: barreja d’ambdues possibilitats anteriors.

Hom podem estar d’acord, més o menys, respecte allò que està consesuat i esperem trobar en un Curriculum Vitae (i menys mal, que si no…), però no es parla de com ha de ser per garantir una eficiència i que el nostre currículum esdevingui útil per a la finalitat per a la que ha estat creat: Trobar feina!

Amb les indicacions oficials, si tenim en compte aquests camps i les diferents tipologies podem redactar un curriculum, però no es parla de la qualitat del curriculum, ni tampoc de la competència ferotge que hi ha actualment (Avui dia estem vora el 26% d’atur, i el juvenil és escandalòs!). Doncs és possible que sense assessorament i amb poc interès pugui resultar un curriculum similar:

curriculum 1

Aquests, curriculum pot semblar complert, segueix les indicacions que sempre ens han donat, inclòs s’ha tingut en compte la tipologia de curriculum, que en aquest cas es cronològic. És un curriculum que podem esmenar com “normal” (amb més o menys experiècnia i formació, però és el que podem trobar arreu). Però no em negareu que li falta alguna cosa: és insipid, impersonal, fred i distant.

Aquest curriculum pot ser era útil fa 15 anys, però actualment es troba desfasat i poc pràctic.

Però com puc fer per a que el meu curriculum resalti més que d’altres? La resposta és fàcil: La Imatge, o dit d’una altre manera, amb disseny (si ja ho diu la paraula di-SENY!)!!!

Actualment vivim en la era de la imatge. Els anuncis, la difusió, les icones, etc. són instruments comunicatius o identificatius d’algun producte o empresa. La societat del segle XXI ens hem acostumat aquest format d’informació; amb un simple cop d’ull identifiquem un producte, la seva qualitat, lloc d’origen, identitat, etc. sense necessitat d’escriure ni una sola lletra. I és aquest un tret diferencial que podem utilitzar a favor nostre.

En la situació actual, són molt poques les ofertes de feina, i molta la demanda i soc conscient que la competència alhora de trobar feina és enorme.

En el poc temps que he pogut viure en pròpia carn quin és l’estat actual del mercat laboral, m’he adonat que les ofertes de feina no són com les que hi havia abans; ens ofereixen feines de curta durada, amb categories per sota de la que el lloc de feina requereix, substitucions, etc i quan apareix alguna que està prou bé (i quan dic prou bé vull dir un contracte a jornada complerta amb possibilitats d’indefinit i rondant els 1000 €… bufff que ens farem rics!!!) hi han moltissimes persones que opten al mateix lloc de feina, on probablement hi ha algú amb més experiència o nivell d’estudis que tu (o que jo, o que qualsevol, que hi ha gent molt ben formada per la vida). Posem-nos en situació. Tanqueu els ulls i imagineu:

Un senyor o senyora que treballa a RRHH en una empresa “x”, reb uns 200 – 300 curriculums (una bona pila de papers) per cobrir una sola plaça (no és cap bogeria, doncs el mercat està així…). Aquest senyor/a que treballa a RRHH fa una tria d’uns quants curriculums i te en compte els requisits, disponibilitat, formació i experiència laboral. Suposem que hi han dues persones (de les 300) que tenen un curriculum similar i que opten pel lloc de feina. finalment se l’endurà aquell que causi més bona impressió en persona, sens dubte!. Aquest sol ser el procediment, però podem fer algo per inclinar la balança al nostre favor?

Doncs he estat investigant i si juguem amb tota la informació que tenim a l’abast (i que facilito en aquest article) es poden fer coses però que molt txules!.

Us aconsello mirar, tafanejar d’altres curriculums, simplement posant a qualsevol cercador paraules com: “curriculum inovador”, curriculum original”, “disseny de curriculums”, millors curriculums, etc. i treure idees. No us aconsello copiar, ja que busquem originalitat; o si ho feu assegureu-vos que el document és lliure de copyritgh o que teniu el permis de la persona que el va dissenyar.

Fa poc un amic em va demanar consell per elaborar el seu curriculum i vaig decidir posar en pràctica tot allò que he investigat. Vam mirar alguns models i el resultat final va ser el següent curriculum

Vam decidir fer un curriculum mixte, però amb una clara intenció de remarcar les ultimes feines, ja que aquest curriculum està encarant a trobar feina del sector agrari, jardineria, manteniment de paisatges, etc.

A que guanya una mica?

A continuació us doncs una tirallonga de consells pràctics:

 • Imprimeix el curriculum a tot color, i a poder ser (depenent del pessupost) en un paper de gramatge superior al normal (un paper de 100gr està prou bé!). D’aquesta manera no només destaques amb el sentit de la vista sino amb el tacte, ja que el paper es lleugerament diferent de la resta.
 • No limitis la recerca als portals virtuals o pàgines d’internet (no serveixen per a casi res!). Surt al carrer i deixa curriculums.
 • fes una recerca de empreses del sector i planifica  anar a donar els curriculums en persona. Quan major sigui la recerca d’empreses, més probabilitats hi ha!
 • Personalitza els curriclums, sobres, cartes de presentació a l’empresa a la que et dirigeixes i informa’t de en que destaquen, competència directe de l’empresa, grans èxits, etc.

Si teniu algun dubte no dubteu en posar-vos en contacte i us podré assessorar gratuïtament. Si algú vol els meus serveis per dissenyar un curriculum a mida, parlem amb calma que això ja te un preu!

sort i espero que trobeu feina aviat!

Anuncis

One thought on “21 dies… Buscant feina! (Part 3) El currículum Vitae!

 1. Retroenllaç: Curriculum Vitae… exepmles. | Dinamitzar en temps de crisis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: