21 dies… buscat feina! (part 2) El full de ruta.

Tal com vam dir en l’ultim post, he decidit conèixer de primera mà, quines són les dificultats que es troben les persones que estan en el procès de recerca de feina. I com no és el mateix veure-ho que explicar-ho, em dedico a … 21 dies buscant feina!!

Aqui us deixo les meves primeres impressions i algunes de les conclusions a les que he arrivat:

Hi han diverses metodologies en la recerca de feina, però generalment hi han dues maneres de fer-ho: Malament o Bé.

Fins aqui sembla fàcil d’entendre, però aquesta franja entre fer-ho bé o malament és realment fina, i és possible que ho estem fent malament sense ni tan sols saber que és el que fem malament. Doncs, la qüestió aqui és senzilla:

Que puc fer per millorar la recerca? 
El·laborant el FULL DE RUTA.

Millora personal

Com a tot procès de canvi en la vida, cal ser conscient de quina és la situació personal de cadascú, per tal de podar extreure aquelles coses que volem conservar de les que volem canviar. Canvia’t a tu mateix i el teu entorn canviarà!

El primer exercici ha de ser prendre consiència d’un/una mateix/a, de que és el que ens ha portat a aquesta situació (tant factor externs com interns o personals). Com que els factors externs són dificilment canviables, començarem per canviar-nos a nosaltres mateixos. Algunes de les qüestions que ens hem de plantejar alhora de buscar un filó d’ocupació són:

 • Referents a un mateix/a: Quins estudis tinc? quina experiència tinc? punts forts i febles de mi mateix? tinc algun curs? quines són les meves aptituds? com em veuen les empreses? quina és la meva identitat digital?
 • Referents a la feina que busco: Quina feina vull? Vull canviar de sector? canvio de feina per millorar? quin és el minim/màxim que estic disposat a acceptar? estic disposat o tinc disponibilitat per desplaçar-me? conec realment el sector?
 • Referents a la recerca de feina: Que he estat fent? per que no funciona? què més puc fer? hi ha alguna metodologia per buscar feina? Que els deu interessar? Quina és la meva competència? com puc millorar el meu vagatge sense dir mentides? he utilitzat tots esl canals disponibles?
 • Referents a la situació socioeconòmica i el context actual: Com estan les empreses del meu sector? quines són les ofertes existents? quin tipus de treballador busquen? conec/ em coneixen al meu sector o territòri?

Aquests són alguns dels exemples de preguntes que ens podem fer a nosaltres mateixos. Proveu de ser originals i sobretot crítics; si som capaços de plantejar-nos qui som, que fem, que volem fer, quins interessos tenim, que puc oferir/necessito, etc… serem capaços de visualitzar amb claredat els objectius personals que tenim de cara a trobar un lloc de feina adient amb els nostres interessos.

un altre aspecte que sovint descuidem és la imatge personal, i no vull dir que no ens vesitm correctament ni com uns “pijos”, sinó de quina imatge donem a la societat. Hem de ser conscients que les empreses no ens coneixen personalment, i que per tant, competim directament amb d’altres fotografies i biografies anonimes. La IMATGE és VITAL!

Començarem per la nostre imatge digital; és a dir quina imatge pública tinc? facebook, twitter, linkedin, blocs, etc. són una radiografia clara de quina persona som i és utilitzada per empreses privades per realitazr estudis de consum, de moviments socials, cool hunters, etc… Doncs també es pot convertir en una eina al nostre servei. Millora la teva imtage, i fes-la vendible dins del mercat laboral. Esborra fotografies, abandona grups, elimina fotografies compromesses, comentaris massa personals, etc…

Millora en la recerca

Un cop haguem fet aquest excercici de coneixença personal (o coaching, com es diu avui dia) és de vital importància que ens plantegem quin és el procés o la metodologia de recerca de feina més adient. Aqui va un petit decàleg de que pots fer:

 1. Anima’t La recerca de feina es MOLT desgatadora. Ànims que és un cami de llarga durada. No busquis resultats immediats.
 2. Oblida’t de tot el que has fet fins ara. Si no has trobat feina, és per que hi ha quelcom que no fas bé.
 3. Informa’t! és importantissim veure quina informació hi ha disponible en quan a la recerca de feina. Hi han varis llocs web, pero t’anconsello buscar aquells que són oficials. Prova sort al web de la generalitat, Informació sobre la primera recerca de feina, disseny de curriculums, cartes de presentació, etc…. Aqui deixo el web de la diputació de barcelona que ens dona uns bons conells. Busca’n més!
 4. Deixa’t assessorar/aconsellar Acudeix a tot arreu on s’imparteixin classes, orientacions, suports, etc. Hi han serveis municipals d’ocupació, webs, foros, professionals, trobades, xerrades, etc. Busca-les!
 5. Buscar feina és una feina en si. No et pensis que amb un parell de setmanes n’hi haurà prou, o que ja vindrà una feina… Dedica un temps CADA DIA, unes hores, planificat les tasques, calendaritza les teves accions, pren nota de tot allò que ja has fet (més tard les podràs revisar amb distància i veura’s amb claredat que no has fet encara).
 6. Abandona la recerca utilitzant ETT i portals web de recerca. Ens aporta una falsa il·lusió de que estem buscant feina, i en realitat em cedit la responsabilitat a una empresa. Només JO sóc conscient del que vull i puc tenir un control sobre el que s’està fent. És aconsellable no centrar-se en aquests serveis; segueix deixant curriculums per que mai se sap, però aquesta no és la solució.
 7. Coneix el teu sector. Realitza una recerca d’empreses, projectes, serveis, recupera el contacte amb companys de feina o de la universitat (o institut), pregunta i presenta’t allà on calgui.
 8. Utilitza tot el que tinguis al teu abast. Ha arrivat el moment de treure les xarxes a pescar! és hora de demanar que tornin els favors, de demanar a amics i companys que t’ajudin, informa a tothom que coneguis que busques feina, utilitza webs professonals (Linkedin, xarxa de blocs professionals, etc). Aquesta és la millora arma que tenim al nostre abast! es diu que un 90% de les feines es troben mitjnçant els contactes i coneguts; és a dir, per recomanació d’algu altre i no pas per ETT ni portals de recerca (q són un 7% d’ocupabilitat; l’altre 3% són oposicions).
 9. Organitza’t a la teva pròpia manera. cada ofici és diferent, igual que cada sector. Escolta els consells, però tu millor que ningú altre coneix (ara si, i després de la feina feta fins ara) la teva situació, aspiracions i la realitat del sector, que amb la destralada de les retallades i/o la crisis han canviat i força!
 10. Avalua’t Cada cert temps, és positiu valorar que s’ha fet, si s’han assolit fites o quines accions han generat més resultats. Canvia de nou allò que no serveixi i millora (si es pot) allò que funciona!

Millora professional

Mentre es duen a terme aquestes indicacions, és de vital importància formar-se, ja que amb el temps, els nostres coneixements caduquen! És importantissim que realitzem un reciclatge personal, adquirir nous coneixements i per sobre de tot no perdre el contacte.

Un altre acció que podem realitzar, ja que els cursos costen diners i això és justament el que ens fa falta, és integrar-se al moviment professional existent a la xarxa; Busca informació, llegeix articles, suscriu-te a blocs de professionals, redacta el teu pròpi bloc i forma part del col·lectiu.

Però, per on començo?

El primer que haries de fer és crear el teu pròpi full de ruta. Per tal de seguir un model de full de ruta senzill i viable, dividirem les accions en tres nivells:

 • Objectius a curt termini. Que puc fer jo? han de ser fites que poguem assolir sense ajuda, per un mateix. Informar-se, millorar el curriculum, recerca d’empreses del sector, buscar col·laboradors/ajuda, etc. aquestes fites s’han de poder assolir en un periòde d’entre 1-3 messos.
 • Objectius a mig termini. Necessito ajuda. Aqui podem realitzar totes aquelles accions en que necessitem una 3ª persona; per qxemple podem demanar a un amic dissenyador gràfic que ens ajudi a dissenyar el nostre curriculum, un fotograf per a fer-nos les fotografies, etc…
 • Objectius a Llarg termini. Evidentment que l’objectiu final és trobar feina, però abans de trobar-la és possible realitzar altres accions que s’han de contemplar a llarg termini. Posar a prova les millores, avaluar les accions i els seus resultats, canviar metodologies de recerca, etc… És el moment de sortir al carrer, presentar-se a les empreses, utilitzar les estratègies adquirides, repartir a tor i dret curriculums, etc… és a dir realitzar el treball de camp: BUSCAR FEINA!

Crec que amb aquestes accions tenim un munt de feina!!
bé ja em direu que tal us ha anat… si teniu dubtes, us puc atendre tot contestant a sota, on posa comentaris!

salut i bona recerca!

 

Anuncis

2 thoughts on “21 dies… buscat feina! (part 2) El full de ruta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: